آیا تا به حال متوجه احساسات خود شده اید ؟ چگونه می توانید پا در کفش دیگران کنید و هیجانات آن ها را تجربه کنید ؟چقدر خوب می توانید احساسات خود را درک کرده و علت آن ها را بفهمید ؟ هوش هیجانی توانایی ذهن ما در درک ، مدیریت و بیان موثر احساسات در زندگی واقعی است .

هوش هیجانی ( EQ ) یک جایگزین چالش برانگیز اما بسیار مورد بحث برای ضریب هوش سنتی ( IQ ) است . این مفهوم ، توانایی ما را در درک احساسات خود و دیگران اندازه گیری کرده و آن ها را به روشی سالم و موثر مدیریت می کند . هوش عاطفی به شدت در زندگی نقش مهمی دارد و می تواند در موفقیت ما چه در بعد شخصی و چه در بعد حرفه ای تاثیرگذار باشد .

اگرچه برخی از افراد ، وقتی به دنیا می آیند هوش هیجانی بالایی دارند اما این مفهوم ، بیشتر یک توانایی قابل یادگیری است . وقتی در مورد احساسات و خودتان بیشتر یاد بگیرید می توانید هوش هیجانی خود را بهبود ببخشید . در ادامه با روش های تقویت هوش هیجانی آشنا می شوید .

هوش هیجانی چیست ؟
هوش هیجانی یا هوش عاطفی به معنی توانایی درک ، استفاده و مدیریت احساسات شخصی خود با استفاده از روش های مثبت و در جهت کاهش استرس ، برقراری رابطه موثر ، همدلی با دیگران ، غلبه بر چالش ها و حل تعارض است .این هوش به شما کمک می کند که روابط محکم تری برقرار کنید ، در مدرسه و در کار موفق شوید و به اهداف شخصی و شغلی خود برسید . همچنین به شما کمک می کند با احساسات خود ارتباط برقرار کرده ، تصمیمتان را عملی کنید و و در زندگی نیز آگاهانه تر تصمیم بگیرید .

این مهارت ، همان چیزی است که ما برای همدلی با همکار خود ، داشتن مکالمه ای عمیق با فردی مهم و تلاش برای مدیریت رفتار فرزندمان از آن استفاده می کنیم . تقویت هوش هیجانی به ما کمک می کند که با دیگران ارتباط برقرار کرده ، خودمان را بهتر بشناسیم و زندگی سالم تر و شادتری داشته باشیم .

 
 


 

چرا بهبود هوش هیجانی مهم است ؟
توانایی درک احساسات برای فهم آنچه شما را به سمت خودشکوفایی و کارآمدی سوق می دهد بسیار مفید خواهد بود . به همین دلیل است که انسان ها به شدت موجودات عاطفی و اجتماعی ای هستند . باهوش بودن از لحاظ عاطفی ، به شما کمک می کند با دیگران ارتباط برقرار کنید ، عملکرد خود را در محل کار بهبود ببخشید ، مهارت های ارتباطی خود را تقویت کنید ، انعطاف پذیرتر شوید و غیره . به نظر می رسد هوش هیجانی بالا ، شما را در هر بعدی از زندگی موفق تر می کند .

علاوه بر این ، در ارتباط با اهمیت هوش هیجانی ، با توجه به اینکه در حال حاضر بیشتر محیط های کاری به صورت تیمی فعالیت می کنند هوش هیجانی به آن ها کمک می کند که در این کار موفق شوند و محیط های کاری سالم تری وجود داشته باشد . همچنین ، مدیرانی که هوش هیجانی بالاتری دارند از کارمندان راضی تری نیز برخوردارندو در واقع بر روی افزایش رضایت شغلی کارمندان کار کرده و در نتیجه علاوه بر بهره وری بالای کارمندان ، هزینه تغییر پرسنل و آموزش به کارکنان جدید برای این مدیران به شدت کاهش می یابد .


روش های تقویت هوش هیجانی
اگرچه بارها در زندگی ، افرادی را دیده ایم که به طور ذاتی در آگاهی و درک احساسات خود و دیگران توانا هستند اما این بدین معنی نیست که هوش هیجانی را نمی توان تقویت کرد . خبر خوش اینکه می توان هوش هیجانی را یاد گرفت . برای رسیدن به این هدف می توانید از روش های تقویت هوش هیجانی که در ادامه مطرح شده استفاده کنید .

 

 مشاهده احساس خود را تمرین کنید

در فرایند پذیرش تعهدات جدید ، رسیدن مهلت ملاقات یا در پاسخ به مطالبات خارجی ، بسیاری از ما تماس با احساسات خود را از دست می دهیم . وقتی این اتفاق می افتد به احتمال زیاد به صورت ناخودآگاه رفتار می کنیم و اطلاعات ارزشمندی که عواطف ما را در بر می گیرد از دست می دهیم . هر زمان که پاسخی هیجانی به چیزی دادیم در حال دریافت اطلاعات در مورد یک موقعیت ، شخص یا اتفاق خاص هستیم . واکنشی که ما تجربه می کنیم ممکن است ناشی از وضعیت فعلی باشد یا ممکن است این شرایط ، ما را یاد یک خاطره دردناک و پردازش نشده انداخته باشد .

وقتی به چگونگی احساس خود توجه می کنیم ، یاد می گیریم که به احساساتمان اعتماد کرده و در مدیریت آن ها توانمند شویم . این راهکار را امتحان کنید : یک زنگ هشدار در ساعات مختلف روز تنظیم کنید . وقتی زنگ آن زده شد ، چند نفس عمیق بکشید و سعی کنید متوجه شوید در حال حاضر از لحاظ هیجانی چه احساسی دارید . علاوه بر این ، توجه کنید که آن را در کجای بدنتان حس می کنید . هر چقدر این راهکار را تمرین کنید ، کم کم این مهارت برای شما به صورت خودکار اتفاق می افتد .

 

 به نحوه رفتار خود توجه کنید

همانطور که در بالا مطرح شد ، بخش اصلی EQ ، یادگیری مدیریت احساسات است ، کاری که تنها در صورت آگاهی از احساسات می توانیم انجام دهیم . در حالی که آگاهی هیجانی را تمرین می کنید ، به رفتار خود نیز توجه کنید . توجه کنید که وقتی احساس خاصی را تجربه می کنید و آن را به مرحله عمل در می آورید ، این نحوه احساس و رفتار شما در زندگیتان چگونه تاثیر می گذارد .

هنگامی که از نحوه واکنش به احساسات خود آگاه می شویم ، بهتر می توانیم در مورد رفتار خود قضاوت کنیم و به آن برچسب بزنیم . سعی کنید این کار را در حال حاضر انجام ندهید . زمانی که یک رفتار را انجام دادید به نحوه رفتار خود توجه کنید ، در آن هنگام صادقانه تر قضاوت خواهید کرد .

 

 مسئولیت احساسات و رفتار خود را به عهده بگیرید

این مرحله احتمالاً چالش برانگیزترین و همچنین مفیدترین مرحله است . احساسات و رفتارتان ، از خودتان و نه دیگران سرچشمه می گیرد . بنابراین شما مسئول آن ها هستید .اگر در واکنش به چیزی که شخصی دیگری گفته یا کاری که انجام داده احساس می کنید آسیب دیده اید ، مسئولیت آن به عهده شما است . آن فرد شما را کنترل نمی کند بلکه واکنش شما ، مسئولیت شما است .

به همان اندازه ، احساساتتان می تواند اطلاعات ارزشمندی در مورد تجربه شما با دیگری و نیازها و ترجیحات شما بدهد اما احساساتتان ، مسئولیتی نیست که به عهده فرد دیگر باشد . هنگامی که مسئولیت احساسات و رفتار خود را به عهده می گیرید ، تأثیر آن را بر همه ابعاد زندگیتان مشاهده خواهید کرد .

 

 به جای واکنش نشان دادن ، پاسخ دادن را تمرین کنید

یک تفاوت ظریف میان واکنش نشان دادن و پاسخ دادن وجود دارد . واکنش نشان دادن یک فرایند ناخودآگاه است که ما یک محرک عاطفی را تجربه می کنیم و به گونه ای ناخودآگاه رفتار می کنیم تا آن احساس را ابراز کرده یا تسکین دهیم ( برای مثال احساس بی قراری و سپس از کوره در رفتن در مقابل فردی که در زمان نامناسبی پیش شما می آید ) .

پاسخگویی یک فرایند آگاهانه است که شامل توجه به احساس خود و سپس تصمیم گیری برای چگونه رفتار کردن بر اساس آن می شود ( برای مثال وقتی احساس بی قراری می کنید برای شخص دیگر احساساتان را توضیح می دهید و به او می گویید چرا الان زمان مناسبی برای آمدن پیش شما نیست و چه زمانی برای این کار مناسب تر است ) .

 

 

 با خود و دیگران همدلی کنید

همدلی به معنی درک چگونگی احساس و رفتار کردن فردی دیگر و قادر به تعامل کردن در مورد آن است به طوری که به این فرد نشان دهید او را می فهمید . این مهارت در مورد خود و دیگران کاربرد دارد و تمرین آن باعث افزایش هوش هیجانی می شود .

در ابتدا این مهارت را در مورد خودتان تمرین کنید . هنگامی که متوجه می شوید احساس خاصی دارید یا به طرز خاصی رفتار می کنید از خودتان بپرسید چرا این احساس را دارم یا چرا این کار را انجام می دهم ؟ در ابتدا ممکن است پاسختان نمی دانم باشد اما وقتی این روش را ادامه بدهید کم کم پاسخ های مختلفی به ذهنتان خواهد رسید .

 


 محیطی مثبت ایجاد کنید

به یاد داشته باشید در کنار تمرین مهارت هایی که مطرح شد ، وقت بگذارید تا متوجه شوید در زندگیتان چه چیزهایی خوب پیش می رود و قدردان چه مسائلی هستید .ایجاد یک فضای مثبت نه تنها به شما کمک می کند کیفیت زندگی خود را بالا ببرید بلکه می تواند این احساس خوب را به دیگران نیز منتقل کند .

 

در نهایت

به یاد داشته باشید راه های افزایش هوش عاطفی یک فرایند در طول عمر است . EQ مهارتی نیست که یک بار آن را بهبود ببخشید و سپس رهایش کنید . این یک تمرین در طول زندگی است و ممکن است به تدریج بهتر شود . حتی وقتی احساس کردید آن را یاد گرفته اید تمرین کردن آن را ادامه دهید تا از مزایای هوش هیجانی در ادامه زندگی خود بهره مند شوید .

علاوه بر این ، اگر شما مادر یا پدر هستید و می خواهید این مهارت را در فرزندتان هم تقویت کنید در ادامه و با کلیک بر روی لینک زیر می توانید با راهکارهای پرورش هوش هیجانی در کودکان آشنا شوید .

 

 


 

سوالات متداول

1- هوش هیجانی چیست ؟
این مفهوم به معنای توانایی درک ، استفاده و مدیریت احساسات خود است که در مقاله به جزئیات آن بیشتر پرداخته شده است .

2- چرا هوش عاطفی مهم است ؟
بهبود این مهارت به افراد کمک می کند به سمت خودشکوفایی و کارآمدی گام برداشته و ارتباط بهتری نیز با دیگران داشته باشند که در مقاله به جزئیات آن بیشتر پرداخته شده است .

3- چه راهکارهایی برای بهبود هوش هیجانی وجود دارد ؟
افراد می توانند با درک احساس و رفتار خود و به همچنین به عهده گرفتن مسئولیت آن ها ، این مهارت را تقویت کنند که برای آشنایی با راهکارهای بیشتر می توانید مقاله را مطالعه کنید .

منبع : 

روش های تقویت هوش هیجانی


مشخصات

آخرین ارسال ها

آخرین جستجو ها